Onlangs ontdekte we een nieuwe ontwikkeling op het gebied van social media. Instagram gebruikt namelijk een zogenoemde ‘Shadowban’. In feite komt het erop neer dat veel minder mensen jouw content kunnen zien door geblokkeerde hashtags. Niet iets waar je als marketeer op zit te wachten. Meer weten over de Instagram Shadowban? Wij geven tips hoe je het kunt voorkomen.

Wat houdt de Shadowban precies in?

Heel simpel gezegd blokkeert Instagram hashtags. Als jij die hashtags gebruikt in een bericht kunnen mensen die jou niet volgen de door jou geplaatste content niet meer zien. Dit is voor marketeers natuurlijk killing, want je hierdoor ontstaat een flinke daling in de engagement. Ook zie je als gevolg van deze blokkade een drop in het aantal likes, reacties en bereik. Instagram maakt hiermee het gebruik van hashtags overbodig.

Zo voorkom je de Instagram Shadowban

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de Instagram Shadowban te voorkomen. In principe wordt een Instagramaccount alleen ‘geshadowbanned’ als je de regels overtreedt. Houd je dus aan de volgende regels:

  • Gebruik geen automatische content of bots. Hierbij horen de apps die voor jou berichten plaatsen, liken en delen. Vooral zakelijke accounts gebruiken apps om berichten in te plannen. Niet doen dus!
  • Wissel af in je hashtag-gebruik. Hoe vaker je een bepaalde hashtag gebruikt, hoe groter de kans dat Instagram je ziet als ‘spam’. Dit geldt voornamelijk voor het gebruiken van een hashtag om een product te promoten.
  • Weet welke hashtags bevuild zijn met de Shadowban. Online vind je veel informatie over de Instagram Shadowban. Zo is er ook een lijst met hashtags die op dit moment geshadowbanned zijn. Gebruik deze niet en verwijder ze eventueel ook uit oude posts.
  • Instagram houdt niet van spam-gedrag. Het liken van heel veel foto’s in een korte periode of een follow/unfollow spree wordt gezien als spam. Doe dit dus zo min mogelijk.

Hoe weet je of jij te maken hebt met de Instagram Shadowban?

Je kunt heel gemakkelijk testen of ook jouw hashtags door Instagram geblokkeerd worden. Er is inmiddels een Shadowban-checker die je kunt gebruiken. Een andere manier is het account dat je wilt checken ontvolgen en met een ander account de hashtags checken. Verschijnen de foto’s niet in de getoonde feed? Dan wordt de hashtag waarschijnlijk geblokkeerd en is het profiel dat je checkte geshadowbanned.

Goed om te weten is dat Instagram zelf blijft ontkennen dat er een Shadowban bestaat. Online zijn al meerdere theorieën over de Shadowban te vinden, maar het blijft een kwestie van proberen en gokken. In de meeste gevallen geldt dat als je de regels en voorwaarden van Instagram niet overtreed, je gewoon veilig bent.

Heb jij te maken gehad met de Instagram Shadowban? Of weet je meer over dit onderwerp? Laat het ons weten in de comments.