Conversie optimalisatie van jouw website

Blog
j

24 maart 2020

Je hebt een website en je krijgt redelijk wat leads binnen. Maar je zou graag meer leads willen binnenhalen. Wat ga je dan doen? Je start met conversie optimalisatie. Nu hoor ik je denken: “dat kost vast een hoop tijd”. Het kost inderdaad tijd, het is alleen lang niet zoveel als je denkt. Afhankelijk van de grootte van jouw website en wat je precies wilt optimaliseren, kan je al snel aan de slag!

Wat is conversie optimalisatie?

Binnen de wereld van online marketing is de volledige term Conversion Rate Optimalisation (CRO). Je kijkt hierbij naar je huidige conversies en probeert deze te optimaliseren. Deze zijn er in allerlei vormen: aanmelden voor een nieuwsbrief, bekijken van een productpagina, online webshop bestellingen of een SaaS-product afnemen.

Conversies zijn vaak iets wat je ook in Google Analytics meet. Je ziet hier graag een stijgende lijn in. Het is belangrijk om daarbij naar het online bezoekersgedrag te kijken. Wat wil hij? Hoe kan jouw websitebezoeker dat doel bereiken? Waar lopen bezoekers vast? Door het beantwoorden van dit soort vragen kun je aan de slag met het optimaliseren. En meer conversies betekent meer omzet.

Twee smaken in CRO

Wanneer je aan de slag gaat met conversie optimalisatie heb je twee opties om uit te kiezen:

 1. Drempel/frictie voor bezoekers weghalen
 2. Motivatie van bezoekers verhogen

1. Drempel weghalen

Door goed te kijken waar bezoekers van je website afhaken tijdens de conversie, kun je aan de slag met het wegnemen van zogeheten drempels.

Zie je bijvoorbeeld dat op de mobiele versie van jouw website minder bezoekers een formulier invullen? Dan kan het zijn dat het formulier niet goed leesbaar is of het invullen van het formulier niet mobile-friendly is. Of zie je op de desktop-versie dat bezoekers stoppen met het invullen van een formulier voor het downloaden van een e-book? Wellicht stel je te veel vragen en willen mensen niet zoveel gegevens achterlaten.

2. Motivatie verhogen

Met het verhogen van de motivatie bedoelen we de motivatie om een actie uit te voeren op jouw website. Analyseer of je op jouw website goed gebruik maakt van verleidingsprincipes. Geef je de bezoeker van jouw website genoeg redenen om zijn gegevens achter te laten? Zorg dat je de waarde van jouw product of dienst voldoende laat zien. Maak bijvoorbeeld gebruik van quotes van klanten, van emotie of autoriteit. Quotes laten zien wat klanten goed vinden aan jouw producten of dienstverlening. Biedt je een e-book aan op jouw website? Geef alvast een waardevolle tip waarmee je jouw expertise laat zien. Op deze manier laat een bezoeker sneller zijn gegevens achter.

Deze twee smaken zijn ook goed te combineren. Want, hoe hoog de motivatie ook is om een formulier in te vullen, als mensen vastlopen in dat proces zie je de conversies niet sneller binnenkomen.

Belangrijk bij CRO

Welke variant van conversie optimalisatie je ook kiest, het is belangrijk om vanuit data te werken. Bij website verbeteringen denken veel ondernemers vaak te weten hoe hun websitebezoeker in elkaar steekt. Maar wat jij dénkt dat goed werkt, is niet altijd juist. Kijk altijd eerst naar de data voordat je een aanpassing doet aan je website. Straks verander je iets wat eigenlijk goed werkt. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Het is ook belangrijk om aan de Key Performance Indicators (KPIs) van jouw conversie optimalisatie te denken. Als je start met het CRO, doe dan een nulmeting. Na een maand kan je dan meten of je aanpassing effect heeft gehad.

Stappen bij conversie optimalisatie

Zoals hierboven genoemd zijn data en KPIs belangrijk bij CRO. De conversie optimalisatie van jouw website bestaat uit vier stappen; analyse, hypothese, praktijk en meten. Eigenlijk is het een constante loop. Want na het meten van jouw data, ga je weer terug naar de analyse.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten. 

1. Analyse

Bij de eerste stap ga je kijken welke pagina je wilt optimaliseren en wat jouw doel gaat zijn. Dit wordt jouw nulmeting. Verzamel alle relevante data die je kan vinden:

 • Het huidige conversie percentage: er zijn verschillende manieren om dit te bepalen. Je kan het meten met behulp van Google Analytics en/of optimalisatiesoftware.
 • Relevante Google Analytics gegevens: met name het aantal bezoekers van de pagina, de gemiddelde tijd op de pagina, bounce- en uitstappercentage en de vorige en volgende pagina die worden bezocht.
 • Heatmaps, clickmaps en/of scrollmaps: waar kijken bezoekers, waar klikken ze en hoe ver scrollen ze naar beneden? Dit kan je doen met tools als Hotjar.

2. Hypothese

Formulier jouw hypothese. Waar denk jij dat de verbetering te behalen valt? Een manier om een hypothese op te bouwen is als volgt:

Als … met als resultaat ….

Of

Door … zullen … en daardoor ….

Het zou kunnen  dat dit nogal abstract klinkt. Daarom geven we je twee voorbeelden.

“Als ik de buttons op de website oranje maak in plaats van grijs dan vallen ze meer op met als resultaat dat bezoekers er vaker op klikken.”

“Door de buttons op de website oranje te maken in plaats van grijs zullen ze meer opvallen en daardoor eerder gezien en dus vaker aangeklikt worden.”

3. Praktijk

Na jouw analyse en geformuleerde hypothese ga je aan de slag met jouw website. Je kan op twee manieren testen: sequential of een split test. Welke je kiest hangt af van hoeveel bezoekers jouw website krijgt. De groep waarover je test is je testcapaciteit.

Sequential test

Voor websites met een klein aantal bezoekers werkt een sequential test het beste. Het gaat hierbij om websites met minder dan 100.000 unieke pageviews per maand volgens Emerce.

Met deze test meet je de resultaten van een bepaalde pagina over een representatieve periode. Meestal zijn dit een paar weken tot een maand. Daarna voer je de geformuleerde hypothese door. Dan meet je de resultaten van de pagina over een vergelijkbare periode. Door de resultaten van beide periodes te vergelijken weet je of de hypothese klopt.

Split test

Heeft jouw website meer dan 100.000 unieke pageviews per maand. Dan kan je aan de slag met een split test. Wanneer je één variant test, dan ga je aan de slag met een A/B-test. Bijvoorbeeld de kleur van een download button of waar je een formulier plaatst op jouw website.

Test je meerdere varianten, dan werk je met een multivariatietest. Bij iedere vorm van een split test is het aantal bezoekers dus erg belangrijk. Met behulp van online optimalisatiesoftware als VWO of Optimizely krijg je betrouwbare en duidelijk cijfers. Daarnaast is het opzetten van een A/B-test of multivariatietest gemakkelijk op te zetten aan de hand van de hypothese.

4. Meten

Het meten van je data is erg belangrijk bij conversie optimalisatie van jouw website. Je gaat als volgt te werk:

 • Verzamel relevante data: gebruik hier data uit Google Analytics bij een sequential test. En voor een split test kijk je naar de uitkomst in de optimalisatiesoftware.
 • Interpreteer deze data: kijk of jouw aanpassingen resultaat heeft opgeleverd. Klopt de opgestelde hypothese?
 • Maak aanpassingen gebaseerd op de resultaten: heeft jouw variant in een split test het beter gedaan dan de bestaande pagina? Voer de wijzigingen dan definitief door. Vergeet niet om dit ook te doen bij vergelijkbare pagina’s te doen.
 • Stel vervolg-hypotheses op: hebben de aanpassingen niet het gewenste effect gehad? Denk dan na wat je nog meer zou kunnen testen. Als er wel een zichtbaar resultaat is, hoe zou je het dan nog beter kunnen maken?

Je bent dus nooit klaar met het optimaliseren van jouw website!

Zoals eerder aangegeven ga je na het meten van jouw testdata opnieuw aan de slag met analyseren. In eerste instantie kijk je breed naar de resultaten. Je duikt dieper in op de verrassende resultaten. Als het goed is heb je vooraf al bepaald wat een test succesvol maakt.

Niet onbelangrijk om te weten: genoeg testen falen of leveren geen resultaat op. Wees dus niet bang om te starten met testen! Wist je dat bij Booking.com 1 op de 10 testen slaagt? Dus 90% faalt.

Heeft jouw test geen succes opgeleverd? Ga dan kijken of er iets fout is gegaan in de test. Kijk wat je kan aanpassen. Er is altijd wel iets wat je zou kunnen proberen om jouw test aan te passen en de cyclus opnieuw te beginnen.

Resultaten opstellen

Je wilt natuurlijk weten of jouw test resultaat oplevert. Er is eerder al genoemd dat het uitvoeren van een nulmeting een slimme zet is. Dan kan je de nieuwe situatie met de oude vergelijken. Ook is het belangrijk om bij elke test een testrapport op te stellen. In dit testrapport noteer je de volgende zaken:

 • Het gewenste doel van de test;
 • De hypothese die getest wordt;
 • Het type test dat wordt uitgevoerd;
 • De testopzet: welk deel van je bezoekers neemt deel aan de test? En hoelang moet de test ongeveer duren?;
 • De wijzigingen die in de praktijk worden doorgevoerd aan de hand van de test.

Aan de slag met testen

Wanneer je aan de slag gaat met het testen is het belangrijk om een aantal zaken uit te zoeken:

 • Testcapaciteit: gebruik bijvoorbeeld deze calculator van AB Tasty of Optimizely.
 • Testperiode: hoelang een test moet duren kan je ook berekenen. Bijvoorbeeld met deze calculator van VWO.

Wanner je de testcapaciteit en -periode hebt berekend ga je aan de slag met het bouwen van je experiment. Kleine testen kan je sneller starten. En test niet alleen zekerheden. Ga ook eens iets geks testen, zolang het bij jouw bedrijf past natuurlijk.

Na afloop van de test beschrijf je de volgende zaken:

 • De uiteindelijke testperiode;
 • Hoeveel deelnemers (websitebezoekers) hebben aan de test deelgenomen;
 • De resultaten: welke variant heeft gewonnen? Met welke cijfers? En welke conclusies of vervolg hypotheses kan je daaruit trekken?

Aan de slag met conversie optimalisatie

Wil je aan de slag met conversie optimalisatie, maar vind je het lastig om hiermee te starten? Wij gaan  hier graag over met je in gesprek. Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op om jouw doelen te bespreken.

Weten wat we voor jou kunnen doen?

Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.