Een aantal maanden geleden heeft Mozilla een rigoureuze update gedaan bij Firefox naar versie 57. Daarbij zijn een aantal tools verdwenen uit het menu. Hoe kan dit en hoe krijg je die tools weer terug? 

Firefox add-ons

Menig online marketeer gebruikt Firefox voor de gratis add-ons die er beschikbaar zijn (of eigenlijk waren) voor het checken van je online prestaties. De volgende add-ons staan bij ons hoog op het lijstje met belangrijke online marketing tools;

 • SEOQuake
 • SenSEO
 • Rank checker

Met name de rank checker biedt de geweldige mogelijkheid om je rankings te checken aan de hand van een lijst met keywords en het bijbehorende domein. Zo zie je in één oogopslag of je op welke positie jouw website staat, wanneer je zoekt op een bepaald keyword.

Firefox update

Na de firefox update, waarbij we de geheel vernieuwde versie automatisch geïnstalleerd kregen op onze computers, waren ineens de tools verdwenen. Helaas is bij het add-ons menu alleen de nieuwe versie van SEOQuake te installeren. De SenSEO extensie en de Rank Checker zijn verdwenen. Mozilla meldt dat deze add-ons niet compatible zijn met de nieuwste versie van Firefox.

Zo krijg jij je online marketing tools terug

Let op: deze truc is niet zonder risico’s. Als je Firefox gebruikt om over het internet te surfen, raden we je aan om dit niet te doen. Mozilla installeert niet alleen updates omdat Firefox er beter uit moet zien, maar doet dit ook vanwege veiligheidsrisico’s bij de oude versies. Als je hier toch voor kiest, raden wij aan om Chrome te gebruiken voor internetten en Firefox voor de tools.

De truc is om de oude versie van Firefox terug te zetten op je computer. Wanneer je de oude versie terugzet, komen automatisch jouw tooltjes weer rechts bovenin beeld te staan. Zo zet jij je oude versie terug;

 1. Sluit je huidige Firefox browser
 2. Download het firefox 56.0 setup bestand
 3. Volg alle stappen van de installatiewizard
 4. Start Firefox
 5. Je krijgt nu direct de vraag of je niet Firefox wilt updaten, maar doe dat uiteraard niet

Waarschijnlijk zal Mozilla binnenkort weer automatisch de update op je computer doen. Wil je bovenstaande stappen niet elke keer hoeven herhalen, doe dan de volgende veranderingen in de instellingen

 1. Klik op het menu knopje rechts bovenin de browser
 2. Scroll naar beneden totdat je bij Firefox updates komt
 3. Waarschijnlijk staat nu ‘Controleren op updates, maar u laten kiezen of u deze wilt installeren’ aangevinkt
 4. Vink in plaats daarvan ‘Nooit controleren op updates (niet aanbevolen)’

Updates van tools

Nu deze tools niet meer geüpdatet worden, heb je een grote kans dat ze binnenkort niet meer functioneren. Voorlopig doen ze het echter wel en geven ze je een mooie gratis mogelijkheid om je resultaten in de gaten te houden. Wil je meer weten over tools of het analyseren van je online prestaties? Neem dan contact op met Whiteside. Wij hebben een groot aanbod aan tools waar we graag samen met jou gebruik van maken. We rapporteren niet alleen je resultaten, maar nemen je mee in deze analyses en leren hoe jij voortaan zelf kunt kijken of je online inzet door de zoekmachines wordt gewaardeerd.